Korang Cool Kalau Klik Di Sini

Tuesday, September 2, 2008

Ramadhan Datang Lagi

Tahun ni alhamdulillah aku dah pun genap 26 tahun menunaikan ibadah puasa..kalau tanya aku mesti lah puasa zaman bebudak paling tak leh lupa.Memang meriah...how i wish kitaorang satu family kat kg boleh kembali macam dulu.Tapi memang tak mungkin lagi...baru aku faham apa erti pengorbanan yang sebenarnya.Tu baru bab puasa,belum raya lagi...pada aku nikmat berhari raya dah tak ada semenjak kitaorang pindah Kelantan dan tak lama lepas tu abah tak ada....

Masa kecik...zaman Bukit Sekilau,time puasa ni sibuk la kitaorang wat kuih raya.Masa tu mak ngan mak2 sedara yang lain sibuk wat kuih raya masing2.Masa kecik2 tengok gula pukul ngan planta pun sedap...merengek2 ngan mak nak bukak puasa,belum bau kuih yang tengah bakar lagi...mencabar keimanan woo...Malam lepas bukak puasa mesti ikut arwah Tok aku pg terawih.Bila malam tujuh likur sibuk main mercun.Aku berani main mercun roket je la...tak de la sampai tahap meriam buluh.Lawan ngan budak2 kampung.Best.....Sebelum aku masuk ITM masa tunggu result SPM aku kerja wat kuih raya kat KEMAS.hehehehehh.Kat situ aku belajar wat almond london.mesti sukar dipercayai kan.Banyak gak kuih aku belajar tapi skang ni aku lagi pandai bab kuih2 ni,pandai tunjuk jer la.

Zaman ITM puasa as a student....kat sini la aku belajar bersahur sebelum tidur yakni makan siap2 kol 12 or 1 pastu tidur sampai pagi.Sahur pun makan meggi atau apa jer...selalunya roti la kan.Minum susu ngan roti and kalau ada duit sikit leh la beli kat gerai.Nak harap dewan makan...baikla aku tido sampai pagi.Perangai sahur sebelum tido ni aku pratikkan sehingga la aku hidup membujang.

Zaman UiTM pun sama la jugak.Aku kat Dungun...(Dungun sucksss)Masa ni menyewa ngan kawan2.Selalu kami takes turn masak...boleh la.Sebab zaman kat Dungun aku tak la semeriah aku kat Arau.Petang2 ada la jugak pegi Sura Gate beli kat pasar Ramadhan.Sebab tak baper best so aku tak nak ingat la..hahahha.

Bila dah keja kat KL,aku ingat lagi masa dok Menara Orkid memang tak pernah la sekalipun aku masak sebab banyak orang jual2 kat bawah tu.pegi tunjuk jer nak makan apa.Keadaan berubah bila aku dok Desa Petaling....masa ni aku dah kenal kawan2 MYOffice.Kalau aku tak bukak puasa ngan diorang,aku buka puasa kat hotel.Tak pun aku masak sendiri bukak puasa ngan Ctot,Rizal dan....(nama dirahsiakan atas sebab keselamatan..hehehehe).

Masa kat Melaka huhuhuhuhuhu.........sedih,perit,pilu nak aku ingatkan.Aku puasa tapi masa ni aku keja kat hotel yang tak de duit.Bayangkan kan kerja tak de gaji,nak beli makan bukak puasa pun tak de duit.Nak tak nak makan la kat hotel tu.Dalam tak de duit pun nak gak buat buffet ramadhan jadi bayangkan la rupanya makanan2 kat situ.Tapi aku untung sebab aku ada Kak Siti.(DOS sekarang kat Qarthum)Rindu kat dia....Kitaorang duaorang ni puasa la kat hotel MMBR tu,tapi kak Siti ni best sebab dia kenal ramai orang2 banyak duit dan manager2 hotel kat Melaka.Jadi kitaorang pun pegi la makan kat EQ,Grand Cont,Bayview secara free.Biarlah orang nak menyampah ke hapa tapi tak de duit nya pasal terpaksa la.Lagi satu kat kawan kak Siti nama Zainal..kedai dia depan Bank Rakyat...selalu gak dia tanggung kitaorang makan.

Tahun ni 3 kali Ramadhan dah aku sambut kat Penang,2 kali sebagai bini orang.1st year nothing much,tak masak langsung beli kat Pasar Ramadhan Bayan Baru.Makan pun ngan staff aku,ikut la sapa yang ada.Selalunya Farah n the gang la.Sahur pun aku minum susu ngan kurma jer.2nd year Jerejak wat buffet Ramadahan kat Jetty,jadi hari2 saya makan kat Jetty sebab suami saya kerja.Hari off day dapatla kitaorang balik Sik bukak puasa ngan ibu mertua,tak pun pegi la mana2 Buffet Ramadhan yang ada,saja laki aku nak tengok set up.This year...interesting sebab aku pregnant.Takat dua hari ni okey lagi...tak tau la kalau tahap kesihatan aku merosot(aku diabetes and high blood)Harap2 aku dapat menjalani ibadah puasa tahun ni dengan sempurna.Insya Allah aku akan ke KL buka puasa ngan bebudak MyOffice 20.09.08 ni.

2 comments:

Luckylia™ said...

ya igt, mase akak keje kat kampeni jamban dulu. akak penah bawak ya buke kat mint hotel.. tak lame pastu akak keje kat situ lak.. mase akak keje kat mrbr, ya penah ikut kawan akak anta akak ke melake lepas akak turun bukepose ngan bebudak myo.. akak migrain mase tu.. dan ya takkan penah lupe,walopon akak dah jauh kat penang, tiap2 taon akak tak penah gagal menghadirkan diri ke bukepose myo. ya harap taon ni pon keadaan mengizinkan akak dtg.. kite jumpe nnt!

a b a n g b u y o n g said...

uuuih bos aku ada blog upanya ekekekeke