Korang Cool Kalau Klik Di Sini

Thursday, January 12, 2012

Cerita Public Transport dan kesan terhadap Rakyat yang didahulukan.....

Sejak di Kolumpo ni aku memang guna public transport nak pegi kerja.Pagi-pagi aku naik tren nama nya STAR Lrt dari stesen Salak Selatan.Pagi2 memang macam sardin,dah rupa karipap kot.Sapa yang dah dandan cantik2,masuk tren nescaya kluarnya nanti Insya Allah serabai.


Actually,aku ni memang regular user of public transport,be it LRT,Komuter,Monorel hatta bas Rapid sekalipun memang aku redah naik.Sebab aku malas nak drive.Aku adalah rakyat yang menyahut seruan pemimpin untuk gunakan kederaan awam yang macam ____ sila isi sendiri!Konon nak kurangkan pencemaran,kurangkan kesesakkan.


Okey aku setuju ngan kempen kerajaan tu,tapi public transport punya kemudahan dah cukup?Tak yah la nak banding ngan negara maju lain,Singapore cukup...Kita boleh ke setanding mereka?Kesian kan la rakyat jelata yang menderita sebab berasak-asak dalam tren,sengsara bau ketiak,bau masam orang tak mandi pagi tak kurang juga yang jadi mangsa rabaan,geselan orang2 yang gersang.LRT is not that bad,tapi tengoklah komuter.Aku pernah naik komuter...sengsara nya macam naik keretapi kat India...Kat sana tak pe lah ada Shah Rukh Khan menari atas keretapi...


Aku ingat Perdana Menteri pernah naik public transport...but it really defeat the purpose bila mana kehadiran beliau untuk mencuba public transport itu diketahui bila,dimana,di sambut,buat preparation bagai,control flow of rakyat nak pegi kerja masa tu,of coz la selesa....aku pun mau kalau macam tu.
Apa kata sesekali PM kita turun wat spot check...like tengah breakfast tu cakap kat Rosmah "I rasa nak naik komuter la dari Bangi ke KL Sentral or  naik LRT la dari Salak Selatan Ke Plaza Rakyat" and zap terus pegi...bersama rasa susah ngan rakyat jelata...itu baru Rakyat Didahulukan....rasa keperitan rakyat ni...


I'm not talking politics here...tapi mampukah kita punya Perdana Menteri or Menteri Kabinet yang macam tu????Tak kisah la dari parti mana...
Sedang kamu selesa di kereta bersama pemandu,diiringi polis trafic ,tax payers kamu ini bersesak dalam traffic jam...Kau mampu bersama mereka?Fikirkan lah!!!Kita mampu mengubahnya....

1 comment:

Lady RaRa said...

huuuuuuuuuuuuu komuter is hell! aku penah naik bersesak 1Malaysia dengan peluh pastu ada negro tetiba duk snap muka aku dengan hp dia dalam sesak2 orang tu. nak maki kang aku yang malu. pastu dah la dia punya stesen kat kl sentral tu nampak sangat low class panas cam babi.

kau jangan harapla wey nak ada pm ka bm ka nak bersesak2 sama rakyat. takkan ada derrr. melainkan AKU yang jd PM. akukan jiwa rakyat kahkah ok abaikan.