Korang Cool Kalau Klik Di Sini

Thursday, July 7, 2011

Good Leader or Good Manager?

Apa yang aku nak luahkan ni adalah berdasarkan pemerhatian aku.Manusia banyak ragam tambah lagi bila di berikan kuasa dan dilantik jadi leader.Leader dan Manager is two different thing.Tak semua orang boleh jadi good leader dan tak semua orang juga boleh jadi good manager.Good leader does not mean a good manager and good manager is always not a good leader.Korang nampak tak apa yang cuba aku sampaikan?

Manager with  leadership quality = Leader with strong management skills 

Ini yang susah dapat dalam mana-mana organisasi.Ada good manager,kerja memang tip top tapi staff bawahan menderita dan hari-hari doa dia kena heart attac.

Ada good leader,sangat dekat dihati staff-staff tapi management skills hancur,boleh lead the team,tapi kadang-kadang lead to no where.

Jadi kena ada balance.Manager perlu ada leadership quality,dan leader pun kena ada strong management skills.Baru lah owner atau big boss tersenyum riang...

Anda bagaimana???

Nota kaki : Terima kasih sebab baca

2 comments:

Haslinda Ariffin said...

i follow u sis...
thanks follow my blog..
good entry :)

Leya said...

tq haslinda