Korang Cool Kalau Klik Di Sini

Tuesday, July 5, 2011

Public Transpot...

Aku guna public transport setiap minggu kalau aku kat KL untuk pegi Shah Alam.Aku nak kongsi pengalaman aku guna public transport..Malas nak drive.Aku tiap minggu turun KL every Friday.Kelas aku Jumaat petang dan Sabtu dari pagi sampai petang.Macam biasa akan stay kat Bandar Baru Sentul,umah adik aku.Bila abis kelas hari Jumaat tu aku akan paksa Nazry,coursemate aku antar sampai Putra Asia Jaya..then tukar naik STAR sampai Sentul Timur.Biasala,Jumaat kan penat coz travel dari Kuantan pastu terus pegi kelas,malam tu for sure flat..standard la kalau terlajak sampai Gombak pastu patah balik...Putra dan Star setakat ni okey la bagi aku.Sabtu pagi aku kena pegi kelas lagi,kali ni aku naik bas plak dari CM.U81 nombor bas tu.
  Pahit manis bersama bas U81.
  • Drebar bas bajet pilot..rasa macam naik flight je pegi Shah Alam.Laju tak henggat
  • Berebut-berebut ngan orang Indon,Bangla dan Nepal yang keluar mencari rezeki di pagi hari...Rasa macam internasionale...
  • Bila polis buat spot check,tinggal aku ngan drebar bas ngan mak cik keja SIRIM je dalam bas tu...tu pun polis mintak pasport aku..kejadah nye?
  • Dapat tengok Mat Nepal yang feeling Arjun Rampal..
  • Pernah gak rasa duduk tepi jalan coz bas tayar pecah
  • Selalu tido dalam bas,bila jaga rasa sumer tengah pandang kat aku..aku berdengkur kot??
  • Penah gak berdiri dari KL sampai Shah Alam...sebab  ada Mat Indon buat-buat tido tak nak bagi seat kat aku.
Hala balik aku akan guna komuter,sebab senang bagi aku turun kat hentian Putra then terus cari tiket bas balik,normally aku beli tiket pegi Kemaman,so aku turun je kat Sg Ular tu.Tak yah la laki aku turun Kuantan pegi ambik aku pulak kan.Komuter memang aku tak suker tapi aku takde pilihan melainkan aku paksa si Nazry antar aku pegi Asia Jaya jugak...tapi ianya pasti disertakan bersama rokok Dunhill sebagai upah.

Sebab aku tak suker komuter :
  • Ada koc wanita,tapi penuh jer ngan Mat Indon,Nepal dan Bangla.
  • Aku penah hampir tak bernyawa sebab bau ketiak Nepal.Nak abis minyak cak kapak aku tenyeh kat idung.
  • Rasa macam naik ketapi kat India.
  • Kadang-kadang dia laju macam roller coaster
Kalau sapa-sapa orang Kuantan,mesti diaorang tahu Bas Sihat,tak pun bas Mira.Ni bas dari Kuantan pegi Kemaman.Sebab aku dok kat area Cherating,jadi secara tak langsung bas ni jugak menjadi kenaikan aku untuk pegi Kuantan kalau nak ke KL.Condition bas ni...masya Allah...boleh pecah lemak dan menyebabkan gegaran otak..denggg I've got no choice.Agak menjengkelkan la sebab kawasan ni kawasan pelancongan...

Kawan-kawan aku selalu cakap,kenapa suka naik public transport?Kan ada keta,drive je lah...But actually,I enjoy doing it...tak salah rasa susah sesekali,lebih menginsafkan kita.....
.Ini la rupa Bas Sihat...Sihat kan?
 

2 comments:

misz myza said...

bas tu agak la sihat... ehhehehe.. kita pun x suka nek komuter.. tmbh lg weekends n peak hour... mak oiiii.. sbr je la.. dgn org rmi nye, bau mcm2 lg la..

Qaseh Qhaleef said...

kalau nek komuter time hujung hujung hari minggu ... memang tak la ... mcm2 bau ada kat situ ... kadang2 rasa mcm nak menjerit pun ada sebab bau2 mereka tu ... huhuu